Jak wybrać odpowiednie wyposażenie do restauracji?
Założenie własnej restauracji to marzenie wielu osób. To niesamowite uczucie patrzeć, jak rozwija się miejsce, które stworzyliśmy od podstaw. Restauratorzy to nie tylko biznesmeni; to prawdziwi pasjonaci kulinariów. Nie dziwi zatem fakt, że zwracają uwagę na każdy szczegół – od wystroju, przez wyposażenie, aż po płynącą z głośników muzykę. Jeśli stoisz przed wyborem wyposażenia do swojej restauracji, to dobrze trafiłeś. Podpowiadamy, jak się do tego zabrać.
Jak wybrać odpowiednie wyposażenie do restauracji?
Wyposażenie restauracji to niezwykle pojemny termin. Obejmuje umeblowanie, sprzęt gastronomiczny, akcesoria, garnki, naczynia do serwowania, sztućce i wiele innych. Tych kilka kroków pomoże ci wybrać odpowiednie elementy wyposażenia z szerokiej oferty producenta:
- Określ koncepcję swojej restauracji – na początek zastanów się, jakie rodzaje dań będzie serwować twoja restauracja. Pomoże to dobrać odpowiednie akcesoria gastronomiczne. Innego wyposażenia potrzebuje kuchnia japońska, innego zaś restauracja z kebabem. Jeżeli na przykład planujesz organizować przyjęcia, to nie zapomnij o takich elementach wyposażenia jak czekoladowe fontanny (znajdziesz je tutaj: https://hendi.com/pl/bufet-i-artykuly-stolowe/fontanny-i-podgrzewacze-do-czekolady).
- Przygotuj listę niezbędnego wyposażenia – taka lista bardzo ułatwia planowanie i zakupy. Wypisz na liście dosłownie wszystko, czego potrzebujesz. Nie zapominaj o podstawowych elementach wyposażenia, takich jak garnki gastronomiczne (kupisz je tutaj: https://hendi.com/pl/akcesoria-kuchenne/garnki-gastronomiczne).
- Postaw na jakość – pamiętaj, aby za bardzo nie oszczędzać na wyposażeniu. Wszystkie elementy powinny służyć przez lata – od mebli aż po nóż elektryczny (taki do kebabu znajdziesz tutaj: https://hendi.com/pl/obrobka-mechaniczna/noze-do-kebabu).
- Wybierz renomowanego producenta – wszystkie elementy wyposażenia kuchni muszą być zgodne z normami bezpieczeństwa i dopuszczone do kontaktu z żywnością. Stawiaj na producenta, który specjalizuje się w gastronomii i doskonale rozumie potrzeby szefów kuchni.
Noże elektryczne (noże do kebabu) – dlaczego zawsze warto mieć je w swojej restauracji?
Polscy klienci uwielbiają kebab – powinien to być wystarczający powód ku temu, abyś zaopatrzył swoją kuchnię w dobrej jakości noże do kebaba. Noże do kebaba służą do równomiernego skrawania mięsa, a zatem mogą okazać się przydatne podczas przygotowania różnych dań – kebabu, shoarmy, gyrosa.
Nóż do kebaba to duże ułatwienie dla personelu. Krojenie dużych ilości mięsa mogłoby być czasochłonne i wymagać dużych nakładów sił. Oczywiście mimo wszystko należy mieć na wyposażeniu doskonałej jakości noże ręczne ze stali nierdzewnej.
Dobry nóż elektryczny pozwoli jednak przygotować precyzyjnie pokrojone kawałki mięsa. W odróżnieniu od tradycyjnych noży zapewnia bowiem możliwość regulacji grubości krojenia, a ponadto cechuje się wysokim poziomem bezpieczeństwa (wyposażony jest w osłonę ostrza).